Suojalaseilla silmävammat minimiin

Lastenklinikoiden Kummit jakaa yhteistyössä Silmä-­ ja kudospankkisäätiön kanssa suojalaseja koululaisille. Juuri joulun alla jaettavat lasit säästävät taas tulevissakin uudenvuodenpaukutteluissa lapset monilta ikäviltä silmävammoilta.

Silmakps_kummit_2014

Kuvassa säätiön hallituksen jäsen Kaj Oksanen (vasemmalla), Lastenklinikoiden Kummien toiminnanjohtaja Anne Knaster ja Jarmo Sinisalo/Mainoslahjateam Oy.

Silmä-­ ja kudospankkisäätiö on tehnyt kaksi vuotta ennaltaehkäisevää yhteistyötä Lastenklinikoiden Kummien kanssa. Vuosi sitten Kummit jakoi säätiön hankkimia suojalaseja Espooseen sekä Sunan että Kilonpuiston kouluun ja Nurmijärvelle Lepsämän ala-­asteelle. Tänä jouluna laseja kiikutettiin turkulaiseen Puolalanmäen kouluun sekä Päivänkehrän ekaluokkalaisille Espooseen. Lisäksi niitä on jaettu joulun alla järjestetyissä kauppakeskustapahtumissa Isossa Omenassa ja Lippulaivassa. 10 prosenttia suojalasien hankintahinnasta kohdistetaan Lastenklinikoiden Kummeille. Tänä vuonna tukisumma, 3568 euroa kohdistetaan Lastenklinikoille erityiskirjojen ja materiaalien hankintaan lapsipotilaille, joilla on rajoitteita näkö­- ja kuuloaisteissa. Suojalasikampanjassa ovat mukana myös Miilumachine Oy ja Actavis Oy. Silmä-­ ja kudospankkisäätiö perustettiin vuonna 1956 silmälääkärien ja Lions­järjestön yhteisvoimin.

– Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea silmätauteja, ­vammoja ja ­vikoja koskevaa tieteellistä tutkimustoimintaa myöntämällä muun muassa apurahoja, joita on tänäkin vuonna myönnetty 107 000,00 euroa, kertoo säätiön hallituksen jäsen Kaj Oksanen. Suojalasien jakaminen on keskeisessä roolissa silmävammojen ennaltaehkäisyssä. Säätiö on jakanut suojalaseja muun muassa alakoululaisille jo kymmenisen vuotta erityisesti juuri joululomien kynnyksellä. Tänä vuonna suojalaseja jaettiin 21 000 kappaletta. Suojalasit ovat varsinkin paikallaan uudenvuodenraketteja ammuttaessa ja mikseipä myös ympärivuotisesti esimerkiksi salibandya pelattaessa sekä metallitöissä että halonhakkuussa, Oksanen muistuttaa.