Historia

Alois Glogar – ensimmäinen onnistunut sarveiskalvonsiirto ihmiselle Itävallassa 7.12.1905.

Lipeäroiske oli pysyvästi samentanut Glogarin molemmat sarveiskalvot. Hänelle tehtiin sarveiskalvon siirto molempiin silmiin. Vasemman silmän siirrännäinen pysyi kirkkaana Glogarin loppuelämän. Oikean silmän siirrännäinen valitettavasti sameni. Siirrännäiset otettiin toiselta potilaalta vamman vuoksi poistetusta silmistä.

Merkittävä läpimurto sarveiskalvon siirrossa oli kun venäläinen silmäkirurgi Vladimir Petrovits Filatov keksi vuonna 1933, että sarveiskalvosiirrännäisen voi ottaa myös kuoleman jälkeen. Tämä mahdollisti sarveiskalvosiirrännäisten saannin.

Silmäpankkitoiminta saanut alkunsa lähes 60 vuotta sitten

Amerikkalainen silmälääkäri Townley Patton perusti vuonna 1944 New Yorkiin ensimmäisen silmäpankin – ”The Eye Bank for Sight Restoration” – johon halukkaat saattoivat testamentata sarveiskalvonsa. Silmäpankkia olivat mukana perustamassa Lions Clubit.

Sarveiskalvonsiirrot Suomessa aloitti Helsingin yliopiston silmätautiopin professori Mauno Viktor Vannas (1891-1964), joka oli opiskellut menetelmän Euroopassa ja Amerikassa. Hän perusti ensimmäisen silmäpankin klinikkaansa vuonna 1956. Vannas oli myös Silmä- ja kudospankkisäätiön perustajia. Suomessa Lions Clubit ovat olleet mukana alusta alkaen molemmissa hankkeissa.

Säätiön historiikki 1956-2006

Sarveiskalvon siirron tuoma apu on potilaalle korvaamaton